Hoe kun je het beste je serverkast inrichten?

Als je een serverkast aankoopt, dan is daar vast een goede reden voor. Je hebt een intern netwerk en servers die je gestructureerd en veilig wilt laten draaien. Het kan ook zijn dat je, zoals met een patchkast, nog een aantal verbindingen hebt liggen die je wilt koppelen. In elk geval is het nuttig om een goede kast aan te schaffen. Maar hoe kun je hem het beste inrichten? Hieronder een aantal tips hoe je hiermee aan de slag kan.  

Wat zijn de basiselementen in een serverkast? 

In je serverkast berg je verschillende apparatuur op en het is verstandig om te zorgen dat de inrichting logisch is. Zo voorkom je dat het onoverzichtelijk wordt, er draden in de knoop raken en bij een probleem kun je sneller onderzoek doen. Er is geen standaard beschrijving voor de inhoud, maar er zijn wel een aantal standaard elementen. 

De vier elementen waaruit elke serverkast bestaat zijn de patchpanelen, kabelmanagement, legborden en blind- of afdekpanelen. De combinatie van deze basiselementen zorgen ervoor dat de apparatuur veilig en centraal wordt opgeslagen. 

Patchpanelen

Er zijn twee soorten patchpanelen, waarbij de standaard is voorzien van een RJ45 poort aan de voorzijde en aan de achterzijde kun je een kabel met een LSA-tang aansluiten. Er is ook een keystone patchpaneel die je zelf kan inrichten en die zonder de keystones wordt geleverd. Zo heb je meer vrijheid in het inrichten. 

Kabelmanagement

Doordat er in één kast veel kabels worden gebruikt om verbindingen en connecties te leggen, is het aan te raden om structuur aan te brengen in je kabels. Via de kabeldoorvoeren aan de bovenzijde kun je de kast in komen en er zijn speciale kabel tools om bepaalde groepen te bundelen. 

Legborden

Er zijn drie soorten legborden: vaste, universele en uitschuifbare. Je gebruikt een legbord om je apparatuur op te plaatsen, zoals wifi kastjes maar ook je back-up schijven bijvoorbeeld. 

Blind- of afdekplaten

Voor de ruimte die je niet gebruikt kun je blind- of afdekplaten gebruiken zodat je kast geordend eruitziet. Als er veel servers in de kast staan die warmte afgeven kun je het beste kiezen voor geperforeerde platen zodat de warmte weg kan. 

Tips voor een goede inrichting van je kast

Elke serverkast is uniek, maar met onderstaande vier tips heb jij een goede basis voor de rest van je serverkast en hou je het geordend. 

  1. Zorg dat je met de patchpanelen alle netwerkbekabeling goed ordent en er logica in brengt op basis van de plaatsing. 
  2. Er komen veel kabels in een serverkast, zorg ervoor dat kleuren, lengtes en hun route logisch zijn. Voor groepen kabels zijn er speciale kabelmanagement accessoires die je kunnen helpen het te groeperen. 
  3. Plaats legborden zodat je apparatuur veilig en stevig staat. Je kunt hier ook gebruiksaanwijzingen bij leggen zodat je alles bij elkaar hebt. 
  4. Werk de ongebruikte ruimte af met blind- of afdekplaten zodat de kast er geordend uit ziet en je makkelijk overzicht houdt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.