Studio monitoring

Wat is Studio monitoring?

Studio monitoring is door middel van een studiomonitor, een soort luidsprekerbox, naar muziek luisteren die je hebt opgenomen in de studio. Door middel van studio monitoring hoor je of de muziek goed klinkt uit een monitor. Dit weet je doordat uit een studiomonitor een neutraal geluid komt, zonder dat het is opgemaakt door de monitor. Zo weet je zeker dat als het uit de monitor goed klinkt ook op andere kanalen de muziek goed klinkt. Studio monitoring wordt gedaan door artiesten, dj’s en producers, waarna je vervolgens de muziek kan bewerken en perfectioneren. 

Tools voor Studio monitoring  

Voor studio monitoring heb je een aantal tools nodig die je kunnen helpen om je eigen muziek te produceren en te gebruiken. Ze worden hier allemaal op een rijtje gezet, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt:

  • Allereerst heb je een studiomonitor nodig die het geluid op een zo neutraal mogelijke manier afspeelt. Er zijn verschillende soorten te vinden, maar onze aanrader is om er eentje aan te schaffen bij I4studio. Zo weet je zeker dat je er eentje hebt van goede kwaliteit, tegen een schappelijke prijs. Waarbij ze je ook nog willen helpen in het adviseren en installeren van de studiomonitor.
  • Naast een studio monitor is een goede computer met de juiste geluidssoftware ook ontzettend belangrijk. Waar je bij de computer het beste op kan letten is dat je veel werkgeheugen nodig hebt, voldoende aansluitingen en voldoende processorkracht. De juiste geluidssoftware is op basis van DAW  wat staat voor digital audio workstation. Hierbij kan je je computer dus gebruiken voor studio monitoring en je muziek bewerken.
  • Een audio interface of geluidskaart is ook basis. Deze laat het geluid van je computer naar een instrument, luidsprekers of microfoon in je studio gaan. Deze zorgt ook voor meer aansluitingen en verbetert de kwaliteit van je muziek enorm. 
  • Veel producers gebruiken meerdere schermen. Een scherm is helemaal niet zo duur en zal de mogelijkheden voor studio monitoring significant verbeteren.
  • Als laatste heb je of course een ruimte/studio nodig om je muziek te kunnen opnemen belangrijk is daarbij de akoestiek.
  • Een goede aanvulling is hardware zoals een sampler, microfoons of MIDI controllers. Deze zijn niet essentieel voor studio monitoring, maar wel ontzettend handig. Welke hardware je pakt is afhankelijk van welke muziek je maakt, en de grootte van je studio.

Jouw muziek proces  

Hier hebben we je een overzicht gegeven over wat studio monitoring inhoudt en wat de basis is voor het opnemen en monitoren van muziek. Er wordt hier een overzicht geboden met een aantal tools, maar uiteindelijk kan jij kiezen wat het beste bij je past en hoe jij gelooft dat je de mooiste muziek gaat maken. Want jouw muziek proces staat bij het maken en monitoren van muziek voorop, vergeet dat niet. Uiteindelijk gaat het om het plezier en de ontwikkeling die je uit je muziek creaties haalt. Zodat je weer een stapje dichter komt naar de artiest of de producer die jij wil zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.