Wat is een responsive website en waarom is dat belangrijk?

Als jij van plan bent om een website te laten ontwerpen door een webdesigner, zorg er dan altijd voor dat je een responsive website krijgt. De meeste designbureaus doen dat standaard, omdat het één van de SEO vereisten is. Als jouw website niet responsive is, dan zullen je pagina’s automatisch lager komen in de zoekmachine resultaten en dat betekent dat ze niet of nauwelijks worden gezien. Eigenlijk zijn alle websites die nu worden ontworpen responsive, maar als je een oudere website hebt, dan is er een kans dat dat niet zo is. Maar wat is een responsive website eigenlijk en waarom is dat voor SEO zo belangrijk?

Wat is een responsive website?

Een responsive website is een website die verschillende versies heeft. Eén van de versies is bedoeld voor gebruikers met een pc, de andere voor gebruikers met een tablet en de laatste voor gebruikers met een mobiele telefoon. Het is de bedoeling dat jouw website met alle apparaten probleemloos kan worden bekeken en genavigeerd. Waarschijnlijk heb je wel eens een website met je telefoon bezocht die je eerder met je pc hebt bekeken. Zag je duidelijke verschillen in de vormgeving, dan was het een responsive website.

Wat is het verschil?

Pagina’s die met een mobiele telefoon bekeken worden moeten bepaalde kenmerken hebben waardoor dat gemakkelijk gedaan kan worden. Daarom heeft de mobiele versie van de responsive website bijvoorbeeld grotere letters en grotere knoppen. De teksten passen op het scherm en je hoeft deze niet te vergroten. Is de website niet responsive, dan zie je hetzelfde op het scherm van je mobiele telefoon als dat je op je monitor zou zien. Omdat je mobiele telefoon veel kleiner is, zijn de teksten dan onleesbaar. Mensen van een bepaalde leeftijd kunnen zich vast nog wel herinneren hoe lastig het was om websites te bekijken vanaf de eerste mobiele telefoons met internet.

Waarom is het belangrijk?

Zoekmachines zoals Google geven voorrang aan responsive websites. Dat is omdat deze veel gebruiksvriendelijker zijn dan websites die dat niet zijn. Google wil haar klanten van de best mogelijke resultaten voorzien en dat betekent dat responsive websites voorrang krijgen. Deze zijn door iedereen gemakkelijk te gebruiken en zetten de bezoeker op de eerste plek door voor elk apparaat een goede optie aan te bieden. Besteed je aandacht aan SEO en wil je beter scoren in de zoekmachine resultaten, dan is een responsive website een basisvereiste.

Beter dan responsive: mobile first

Een responsive website wordt ontworpen voor de pc. Vervolgens worden daar de andere versies op gebaseerd. Vandaag de dag wordt het internet veel meer gebruikt door mensen met mobiele telefoons. Wil je een website die op de toekomst is voorbereid, dan laat je een mobile first site ontwerpen. De webdesigner maakt dan eerst een versie voor de mobiele telefoon en pas daarna de versie voor de pc. Mobile first websites spelen nog beter in op de behoeften van de moderne internetgebruiker en dat zal door Google worden beloond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.